11. tammikuuta 2020

KAIKKI VAIKUTTAA KAIKKEEN

Kaksikerroksin talo on ollut yllättävän haastava suunnitella, vaikka meidän talosta tuleekin loppujen lopuksi melko yksinkertainen ulkomuodoltaan. Pientä (välillä isoakin) päänvaivaa ovat aiheuttaneet etenkin talotekniikan tuonti alakerran teknisestä tilasta yläkertaan ja sen aiheuttamat läpiviennit välipohjan ontelolaatoissa. Välipohjarakenteeksi olemme siis valinneet ontelolaatat, jotka tuodaan valmiina betonielementteinä suoraan kellarin seinien päälle. Ontelolaattoihin voidaan tehdä aukkoja, mutta isompia aukkoja ei suinkaan voi tehdä mihin sattuu. Aukkojen tulisi olla mielellään ontelolaattojen suuntaisia ja niiden olisi hyvä sijaita ontelolaatan reunassa. Jos ontelolaatta joudutaan katkaisemaan, kuten meillä porrasaukon kohdalla, täytyy katkaistut ontelolaatat kannatella erillisellä kannakkeella viereisiltä, ehjiltä ontelolaatoilta. Ja ne kannakkeet tietysti lisäävät aina kustannuksia. Toki kantava väliseinä riittäisi myös tukemaan ontelolaattaa, mutta meillä se ei ollut mahdollista portaiden kulkusuunnan vuoksi.

Ilmanvaihtokanavien tuominen alakerrasta yläkertaan ja edelleen yläpohjaan ei siis todellakaan ollut niin yksinkertaista ja sitä jouduttiin useampaan kertaan pyörittelemään. Lopulta ilmanvaihtokanavat saatiin sijoitettua yläkerran wc:n ja päämakuuhuoneen väliselle seinälle, johon osui myös ontelolaatan saumakohta. Sieltä ilmanvaihtokanavat kulkevat yläpohjaan, josta ne pudotellaan yläkerran huonetiloihin. Ilmanvaihtokanavia jouduttiin tuomaan yhteensä neljä; tulo- ja poistoilma, jäteilma sekä autotallin poistoilma. Ilmanvaihtokoneelle tuleva raitisilma otetaan autotallin päädystä. Alunperin LVI-suunnittelijamme oli piirtänyt ilmanottoaukon lännen puoleiselle seinustalle, mutta halusimme sen siirrettäväksi pohjoispuolelle. Tällöin korvausilmaa tulee varjon puolelta, joka toivottavasti on edes hieman viileämpää kuin mitä se länsiseinustan auringonpaahteessa olisi ollut. Tämäkin on siis hyvä huomioida suunnittelussa. Tärkeää on myös miettiä ilmanottoaukon sijoitus yläpohjaan nähden. Yleensä ilmanottoaukko tuodaan yläpohjan kautta ulos, jolloin kannattaa tarkistaa ettei voimakas ilmavirta pääse pölläyttämään yläpohjan eristeitä räystään kautta raitisilmakanavan kautta huoneilmaan.



Ilmanvaihtokanavien lisäksi omat läpivientistä vaativat vielä viemärin tuuletusputket, joita meidän taloon tulee jopa kaksi kappaletta. Lisäksi tulee radonputkiston poistokanava ja yksi hormi. Nämä kaikki lävistävät välipohjan. Kaikkien edellä mainitut täytyy siis osata sijoittaa sekä ensimmäisessä että toisessa kerroksessa sellaiseen kohtaan, etteivät ne tule kummassakaan kerroksessa tielle tai mihinkään muuhun hölmöön kohtaan. Koteloinnit olisi kiva saada johonkin vähän piiloon edes, esim. vaatehuoneeseen tai ruokakomeroon kuten meillä. Suosittelen aloittamaan näiden pohtimisen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, samassa yhteydessä pohjakuvien suunnittelun kanssa. Silloin kaikelle tekniikalle on paljon helpompi suunnitella järkevät paikat ja saada ne sulautumaan esimerkiksi osaksi seinärakenteita.

Mikäli kanavia tai putkia joudutaan tuomaan autotallista, kuten meillä, täytyy niissä huomioida myös palo-osastointin asettamat määräykset, mitkä vievät taas vähän lisää tilaa eikä kanavia voi asentaa aivan vieriviereen. Näihin paloturvallisuusasioihin palataan vielä myöhemmin tarkemmin, sillä kuulemamme mukaan palo-osastointeihin kiinnitetään aivan liian vähän huomiota pientalon suunnittelussa.

-Eeva

1 kommenttia:

  1. Olipa hyvä postaus lukea, meillä on myös nimittäin haaveena rakentaa kaksikerroksinen omakotitalo. Minulla on jotenkin käsitys, että sekä nämä ilmanvaihtokanavat että sähkösuunnitelmat ovat aina kovin monimutkaisen oloisia. Onneksi voi lukea kokemuksia muilta sekä tietysti turvautua ammattilaisiin!

    VastaaPoista

Kommentit