22. lokakuuta 2019

PUIDEN KAATO JA ENSIMMÄINEN OPETUS

Vihdoinkin päästiin tositoimiin! On käsittämätöntä, miten paljon puiden kaato tontilta vaikutti sen kokoon. Tontti tuntuu nyt valtavan suurelta. Näinkö iso tontti me todella ostettiin? Mutta onhan se ihan mahtava tontti, tulee aina vaan paremmaksi! Mielenkiintoista nähdä, kuinka paljon tulevat rakennukset sitten muuttavat taas tontin ilmettä ja jäljelle jäävän pihan kokoa. Parastahan tässä itse rakentamisessa on, kun näkee kaikki vaiheet ja niiden aiheuttamat muutokset alusta saakka.



Tontilla oli tosiaan reilut 40 runkoa kaadettavana. Olin itse töissä kaatopäivänä ja ehdin näkemään vain viimeisen puun kaadon, mikä harmitti kyllä kovasti. Olisi ollut niin hienoa seurata puiden kaatoa ja niiden mahtavia rojahduksia maahan. Ei voi kuin ihailla, miten upeasti puut saatiin ammattitaitoisten ystävien ansiosta kaadettua vain yhdessä päivässä! Kaadon osalta kaikki meni ihan nappiin. Puiden kaadolle oli varattu kaksi päivää, mutta kolmen miehen voimin kaikki puut saatiin kaadettua jo päivässä. Samalla kaikki rungot karsittiin ja tukit merkattiin, jossa oli myös oma hommansa. Kokonaisuudessaan siinä oli kyllä uskomaton määrä työtä yhteen päivään. Meidän tehtäväksi jäi tukkien esiin kaivaminen oksien alta, sillä niiden pinoon ajaminen oli sovittu maanantaiksi. Samalla karsimme suurimmat oksat ja latvat polttopuita varten ja kasasimme poisvietävät risut kasoihin. Siinä riittikin sitten kaksi täyttä työpäivää viikonlopulle. Aluksi tuntui, että kaksi päivää eivät ikinä tule riittämään, mutta niin vain se oksa- ja tukkikaaos alkoi hiljalleen selvitä. Parimetrisiä risukasoja ilmaantui ympäri tonttia lähes parikymmentä.



Maanantai-iltana traktori saapui tontille. Olemme siinä mielessä onnekkaita, että meillä on paljon rakennusalan ammattilaisia lähellä ja aina on joku jolta voi kysyä neuvoa. Traktorikuski oli oikeastaan ensimmäinen täysin tuntematon henkilö, joka teki meillle maksullista työtä. Häneltä oli tilattu risukasojen poisvienti sekä tukkien ajo pinoihin siten, että maalitäplällä merkatut tukit tulisivat omaan pinoonsa ja energiapuuksi (merkkaamattomat) omaansa. Pinottavia runkoja/tukkeja oli yhteensä yli 100 kappaletta ja isoimpien halkaisija oli tosiaan lähempänä puolta metriä. Ja mikä olikaan lopputulos? Energiapuupinossa oli kuusi merkittyä tukkipuuta, joiden olisi pitänyt olla nimenomaan siinä toisessa pinossa. Tukkipuusta maksettava hinta on siis 30 e/kuutio enemmän kuin energiapuusta, joten melko oleellisista summista kuitenkin puhutaan ja rakennusprojektissa jokainen euro on kotiinpäin. Lisäksi puolet risukasoista oli jäänyt viemättä ja noin kymmenkunta energiapuuta oli jätetty lojumaan tontin reunoille. Saimme sovittua väärässä pinossa olleista tukeista hyvityshinnan, joka vähennetään tulevasta laskusta. Jännästi tämän hyvityshintakeskustelun jälkeen mukaan lisättiin myös alv. Meille ilmoitettu työn tuntihinta oli 50 e/h ja kuluttajakaupassa hinnat ovat aina arvonlisäverollisia. Sattumalta hintaa ei löytynyt kirjallisena mistään viestiketjuista, sillä hinta oli ilmoitettu meille ainoastaan suullisesti. Eli loppujen lopuksi jouduimmekin maksamaan hyvityshinnan suuruisen summan veroa.


Noh, oppirahat on maksettava ja onneksi tässä kohtaa puhutaan ainoastaan ehkä sadasta eurosta. Kustannuksia tulee toki vielä lisää loppujen risujen poisviennistä. Ilmeisesti he olisivat vieneet loput risut myöhemmin pois, mutta emme halua enää laittaa rahojamme siihen yritykseen. Selvitimme palokunnalta, saisiko risuja polttaa pihassa, mutta kuten arvelimmekin, taajama-alueella se ei ole sallittua. Onneksi meillä on koko syksy ja talvi aikaa siivota tonttia. Rangat ja tontin reunoille jääneet puut pilkotaan polttopuiksi. Pitäisikin alkaa miettimään niille kunnollista suojaa. Jatkossa kaikki tulevat urakoinnit kirjataan kirjallisena hintoineen, sisältöineen ja aikatauluineen. Mahdollisuuksien mukaan selvitetään myös ensin kaikki yrityksen taustat ja koitetaan saada jo muiden hyväksi sekä luotettavaksi toteamia urakoitsijoita meidän tontille. Ja tietysti kaikki mahdollinen tehdään itse, se taitaa olla aina kuitenkin se paras vaihtoehto.



Tukkipuut myytiin Koskitukille, joka oli ainut puunostofirma, joka suostui puut ostamaan. Seuraavaksi jännätään milloin pinot häviävät tontilta ja paljonko niistä jää rahaa käteen kaikkien kulujen jälkeen. Nyt kun puut on kaadettu tontilta, päästään tontille tekemään myös maaperätutkimus, josta saadaan arvokasta lisätietoa perustusten suunnitteluun.

Ihan mahtavaa, kun vihdoin päästiin asiassa taas vähän eteenpäin!

-Eeva

7 kommenttia:

  1. Muuttui kyllä kertaheitolla maisemakuva ylhäältä kun 40 puuta kaadettiin. Puun kaadon jälkeen alkoi varmaan hahmottua teidän talon tontti paljon paremmin. Vuosia myöhemmin on varmasti myös mielenkiintoista huomata kuinka pihan puiden kaadot, jopa yksittäinen, voi muuttaa ulkonäköä. Tämän ainakin itse huomasin mökillämme. Meillä Turussa on ollut jo mökki pidempään rannikolla ja myrskyn seurauksena muutama puu kallistui. Puiden kaadot hoiti naapurin tilaama metsuri koska hänenkin täytyi kaataa muutama kallistunut puu pihalta. Molemmat siinä sitten ihmeteltiin uutta maisemakuvaa vaikka kyse oli vain muutamien puiden kaatumisesta.

    VastaaPoista
  2. Aika paljon teiltä lahti puita tosiaan tontilta. Meillä on myös mökillä muutama puu, jotka pitäisi kaataa pois, mutta ovat niin hankalassa paikassa, että tarvitaan ammattilainen paikalle. Etsinnässä meillä on siis ammattilainen, joka kaataisi puut ammattitaidolla. https://www.puulanssi.fi/puiden-poistot?

    VastaaPoista
  3. Tarkkoja hommiahan nämä ovat. Itse myös joskus aikanaan oppinut kantapään kautta, että kaikki oleelliset tiedot, erityisesti hintaan liittyen kannattaa olla paperilla tai sitten vaikka sähköpostiin kirjattuna. Itsellä olisi kanssa keväällä mökin takametsän harvennus edessä. Pitäisi vaan hommata uusi teräketju moottorisahaan.

    https://www.osmon-pienkone.fi/epages/osmonpienkone.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/2015011907/Categories/VARAOSAT/Moottorisahojen_teraelevyt_ja_ketjut/TERAeKETJUT

    VastaaPoista
  4. Kovasti muuttui tontin ilme. En tiennytkään että puusta riippuen maksettava hinta voi vaihdella. Hyvä tietää. Meidänkin mökillä on muutama puu joka tulisi kaataa, saa nähdä koska saamme aikaiseksi lähteä asiaa selvittelemään vielä lisää.

    VastaaPoista
  5. Kovin on erinäköinen heti, kun puita lähti. Kivan näköinen alue kyllä. Tutulla myös alkaa nyt maanrakennustyöt tässä lähiaikoina. Kiva seurata näin vierestä. Eivät kovin kauas rakenna meiltä katsottuna.

    VastaaPoista
  6. Meidän täytyisi myös kaataa tontilta puita, koska osa niistä kasvaa niin lähellä mökkiä ja estää valon pääsyä sisätiloihin. Puiden kaatoa on varmasti kiva seurata, mutta mekään emme sitä itse tee. Etsimme todennäköisesti ammattilaisen hoitamaan puiden kaatotyöt. https://smp-arboristit.fi/palvelut/puunkaato/

    VastaaPoista

  7. Meillä olisi myös puun kaato edessä, tällä kertaa mökillä. Luin juuri hyvän vinkin, että kannattaa ehkä tehdä tämä talvella, niin nurmikolle tai mitä alle jää, aiheutuu mahdollisimman vähän vahinkoa. Mietimme kyllä tälläkin kerralla ammattilaisen palkkaamista. https://www.rakennusjkoivula.fi/puunkaadot

    VastaaPoista

Kommentit