6. joulukuuta 2019

AINA KANNATTAA KYSYÄ

Vihdoinkin useita viikkoja kestänyt kilpailutus on ohi ja saimme lopulta valittua hirsikehikollemme toimittajan. Kauan asiaa pohdittuamme ja muutaman tiukan kilpailutusvaiheen jälkeen päädyimme lopulta Honkarakenteen hirsikehikkoon. Kehikko tilattiin siis omien pohjapiirustusten mukaan ja nyt odottelemme lopullisten lupakuvien valmistumista, että pääsisimme jättämään rakennusluvan hakuun. Sitten vasta onkin jännät paikat edessä!
Mutta koska päätöksien teko ja asioiden lukkooon lyöminen tuntuu ainakin itseni kohdalla olevan haasteellista, emme tietenkään tehneet kauppoja vasta kuin itse hirsikehikosta ja vesikatosta. Olemme yrittäneet tähän mennessä kilpailuttaa kaiken mahdollisen. Tämän vuoksi kehikon asennus ja ikkunat jätettiin vielä sopimuksen ulkopuolelle, sillä ne voi lisätä toimitukseen myös jälkikäteen. Tällä hetkellä olemme taipumassa myös Hongan asennuspalveluun, sillä tällöin myös asennukselle saadaan takuu ja takuun piiriin kuuluu myös jälkitarkastus. Hintaerokin on varsin pieni vaihtoehtona olevaan urakoitsijaan nähden, jolta luonnollisestikaan näitä takuita emme saa. Uskon myös, että Hongan asentamana kehikko olisi nopeammin säältä suojassa, sillä he tekevät kehikon pystytystä työkseen ja homma sujuu taatusti joutuisasti. 



Ikkunoiden osalta taas meillä on vielä muutama kysymysmerkki. Mikäli otamme asennuspalvelun Hongalta, he asentavat myös ikkunat, riippumatta siitä ovatko ne meidän itse hankkimat vai ovatko ne tulleet hirsitoimituksen mukana (mistä iso plussa Hongalle!). Mutta Honka asentaa ikkunat ainoastaan hirsikehikkoon eli meidän tapauksessa ikkunat jäisivät asentamatta harkkorakenteiseen kellarikerrokseen sekä pihasaunarakennukseen. Näistä voisimme selvitä toki itsekin, koska kyseessä on melko pienikokoiset ikkunat. Jos taas otamme asennuksen ikkunatoimittajalta, saamme asennukselle takuun ja ikkunat kaikkialle asennettuna. Tällä hetkellä selvittelemmekin vielä tämän asennuksen hintaeroa. Toki myös eri ikkunavalmistajilla on hieman eroavaisuuksia ikkunoiden ja ulko-ovien rakenteessa.


Hirsikehikkojen kilpailutus oli loppujen lopuksi varsin mielenkiintoista ja opetti ainakin sen, että minkä asian tahansa voi kilpailuttaa ja toimitusisällöstä on mahdollista muokata juuri sellainen kuin itse haluaa. Me karsimme käytännössä kaiken mahdollisen pois ja jäjelle jäi ainoastaan hrisikehikko ja vesikattorakenteet. Lisäksi kannattaa olla erityisen tarkkana toimitus- ja asennussisällöissä. Esimerkiksi jollakin toimittajalla asennustelineet voivat sisältyä jo hintaan, kun taas toisella ne pitää järjestää omalla kustannuksellaan tontille. Tarkkana saa siis olla, mutta kannattaa kysyä ja tehdä vertailuja. Uskoisin, että tinkaaminen on myyjille kuitenkin ihan arkipäiväinen asia, eikä tarjouksen kysymistä kannata ainakaan hävetä. Sieltä voi sitten tulla mukavia yllätyksiä, kun on vain rohkea ja ottaa asian puheeksi.

- Eeva

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Kommentit