29. joulukuuta 2019

SAUNAMÖKKI OSA II

Alunperin ajatuksena oli rakentaa myös saunamökki painumattomasta hirrestä, mukaanlukien saunan väliseinät. Nopea kustannuslaskenta kuitenkin osoitti puurunkoisen rakennuksen useamman tonnin halvemmaksi, joten tässä kohtaa päätimme säästää, vaikka olisihan hirsisauna ollut ihana! Julkisivun paneloimme kuitenkin Hongan toimittamalla hirsipaneelilla, jolloin siitä saadaan ulkoa päin identtisen näköinen päärakennuksen hirren kanssa. Ulkoseinien väritykseksi laitamme lupahakemukseen mustan, sillä emme halua, että saunamökki nousee liikaa esille. Se saa rauhassa jäädä pihapuiden katveeseen. 

Yksiaineisena rakenteena hirsi olisi ollut turvallinen ja terveellinen ratkaisu ulkoseinärakenteeksi. Puurunkoisessa rakenteessa tulee valita eristemateriaali ja eristevaihtoehtoja onkin tarjolla useampia; pientaloissa mineraalivillan lisäksi käytetään nykyään myös selluvillaa. Molemmat eristeet ovat varmasti hyviä vaihtoehtoja, mutta niissä on kuitenkin myös omat huonot puolensa. Mineraalivilloilla (kivivilla, lasivilla) ongelmana on mahdollinen kuitujen irtoaminen sisäilmaan. Selluvilla ja muut puukuitueristeet sisältävät taas erilaisia palon- ja homeensuoja-aineita, joista ollaan montaa mieltä. Selluvillasta voi kulkeutua sisäilmaan myös hienojakoista pölyä. Yhteistä edellä mainituille eristeille on kuitenkin se, että ulkoseinärakenteen höyryn- tai ilmansulkukerros tulisi toteuttaa erityisellä huolellisuudella.


Saunamökin ilmanvaihto toteutetaan pelkästään koneellisella poistolla eli katolle asennettavalla huippuimurilla. Huippuimuri imee sisältä huoneilmaa ulos ja tilalle tulee puhdasta ilmaa ulkoseinään asennettavien korvausilmaventtiilien kautta. Korvausilmaventtiileihin kannattaa asentaa suodatin, jolloin siitepöly ja muut pölyt saadaan suodatettua pois. Ilma kulkee aina sieltä, mistä se vaivattomimmin pääsee. Eli jos esimerkiksi ikkuna on auki, tulee korvausilmaa ikkunasta. Jos kuitenkin nämä "helpot" reitit suljetaan, pyrkii ilma tulemaan mistä tahansa raosta tai reiästä. Tämän takia on erityisen tärkeää, että se höyryn- tai ilmansulkukerros on toteuttu huolellisesti ilman pienintäkään reikää. Tällöin korvausilma tulee ainoastaan hallitusti korvausilmaventtiilien kautta. Jos ilmaa pääsee kulkeutumaan ulkoseinärakenteesta, voi sen mukana tulla myös erilaisia epäpuhtauksia, kuten edellä mainittuja kuituja, pölyjä tai jopa mikrobeja. Joten puhdasta korvausilmaa suoraan ulkoa kiitos!

"Rakennukseen täytyy tulla yhtä paljon korvausilmaa/tuloilmaa, kuin sitä koneellisesti poistuu. Korvausilmaventtiilin kapasiteetin tulee olla riittävän suuri, jotta rakennukseen ei muodostu kohtuuttoman suurta alipainetta, mikä mm. rasittaa rakenteiden tiiviyttä. Esimerkiksi teipit ja muut tiivistykset ovat tällöin kovilla." -Rakennusterveysasiantuntija Carita Larjovuori, Sisäilmari Oy

Päälämmönlähteenä saunamökissä on vesikiertoinen lattialämmitys, johon tulee lämpökanaalit talolta. Koko mökin lattiaan tulee laattaa, joka on taloudellisempi vaihtoehto lattialämmityksen kanssa kuin esimerkiksi parketti. Lisäksi se kestää paremmin lämpötilan ja kosteuden vaihteluita, joita saunamökissä varmasti tulee olemaan enemmän kuin normaaleissa asuintiloissa. Pelkkä koneellinen poisto ei ole ilmanvaihtojärjestelmänä niin energiataloudellinen kuin koneellinen tulo-poisto-ilmanvaihto, jossa poistoilmassa oleva lämpö saadaan siirrettyä takaisin tuloilmaan lämmöntalteenotolla (LTO:lla). Koneelliselle tulo-poisto-ilmanvaihdolle emme kuitekaan nähneet näin pienessä rakennuksessa tarvetta, etenkään kun saunamökissä ei kukaan asu vakituisesti.  Niin, ja onhan meillä lisälämpöä tuomassa myös puuhella. Tärkeintä on, että ilma vaihtuu ja ylimääräinen saunomisesta aiheutuva kosteus saadaan pihalle ja rakenteet pysyvät kuivina.

Kaikista herkin rakenne on tietysti pesuhuoneen vastaiset seinärakenteet, joissa on irtoveden lisäksi myös ajoittainen valtava suhteellinen kosteus. Koska suihkut tulevat ulkoseinälle, täytyisi sen pysyä liikkumattomana, ettei vedeneriste pääsisi rikkoontumaan. Perinteisen levyseinän ja vedeneristeen sijasta olemme miettineet märkätilalevyä, jossa rakennuslevy ja vedeneriste tulevat samassa tuotteessa. Neliöhinta on varmasti kalliimpi, mutta asennus olisi helpompi ja itse toteutettavissa. Alapohjarakenteeksi saunamökkiin on suunniteltu reunavahvistettu laatta, jossa alapohja ja sokkeli ovat yhtä ja samaa valua. Jos painumista tapahtuu, painuu koko rakenne yhdessä, eikä märkätilan seinä- ja lattialiitoksen ratkeamista tarvitse huolehtia.



Täällä on siis kovasti yritetty miettiä pahimpia kauhuskenaarioita jo etukäteen ja saada saunamökistäkin mahdollisimman pitkäikäinen rakennus. Tällä hetkellä pää on täynnä erilaisia rakenteellisia ratkaisuja ja toteutuksia, sisäpintoja tai mitään oikeasti näkyviä valintoja ei olla vielä tehty juuri ollenkaan. Sisäseinien maalisävyjen valinta voisi esimerkiksi toimia hyvänä väriterapiana tässä kohtaa.


-Eeva

3 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen projekti tuollainen saunamökin rakentaminen. Meillä alkaa olla omakotitalon rakennusprojekti loppumetreillä täällä Tampereella ja seuraavaksi vuorossa ilmastointimittaus. Tuollainen huippuimuri on varmasti tehokas!

    VastaaPoista
  2. Meilläkin edessä korvausilmaventtiilien asennus tässä keväällä. Tuo onkin hyvä huomio, että tulee olla tarkkana pääseekö ilma kulkeutumaan ulkoseinärakenteista. En tiennytkään, että jopa mikrobeja voi tulla mukana. Kiitokset tästä!

    VastaaPoista
  3. Tuo suodatin on kyllä hyvä korvausilmaventtiilissä. Meillä se tulisi pian vaihtaa. Hyvin on kyllä toiminut kaikki tähän mennessä. Toivotaan että teidän saunamökistä tulee pitkäikäinen!

    VastaaPoista

Kommentit