21. syyskuuta 2019

POHJAKUVIEN HAHMOTTELUA

Arkkitehtiystävämme luonnosteli meille erilaisia pohjaratkaisuja, joista lopulta yhdistelimme itse mieleisemme. Keittiö ja olohuone tulevat pihan puoleiseen, aurionkoiseen päätyyn. Pidän ajatuksesta, että olohuoneesta ja keittiöstä on hyvä näköyhteys pihaan. Makuuhuoneita tulee kolme, joista kaksi pienempää ovat tielle päin ja meidän isompi makuuhuoneemme jää varjon puolelle, talon takapihalle päin. Halusimme oman makuuhuoneemme hieman erilleen muista makuuhuoneista, vaikka nyt joudumme hukkaamaan neliöitä jonkun verran kapeisiin käytävän pätkiin. Isoimman makuuhuoneen yhteyteen halusimme ehdottomasti myös vaatehuoneen, kun taas pienempiin makuuhuoneisiin tulee vaatekaapit.

Keittiön osalta ehdottomasti  parhain oivallus löytyi ihan vahingossa Vihreän talon blogista, täältä. Nimittäin ruokakomero, se on aivan loistava idea! Uskon sen pelastavan monta säilytysongelmaa. Näin voidaan varsinaisesta keittiöstä karsia yläkaappien määrää ja saada keittiöön lisää valoa ja tilantuntua. Näillä näkymin ruokakomero tulisi toimittamaan myös aamiaiskaapin virkaa. Suunnittelemmekin kapean, mutta pitkän ruokakomeron päätyyn tasoa, jonka ääressä voisi syödä aamupalaa ja katsella ikkunasta ulos. Ruokakomeroon saisi myös piiloon leivänpaahtimen, blenderin ja mahdollisesti myös mikron. Nähtäväksi jää, mihin uomiin ruokakomeron käyttö sitten lopulta muotoutuu. Mutta tiedän jo nyt, että ruokakomero tulee todella tarpeeseen tällaiselle keräilijäluonteelle. Vielä pitäisi miettiä, miten kulku komeroon saadaan sujuvaksi, liukuovi voisi olla passeli ratkaisu.

Kellarikerrokseen sijoitamme kodinhoitohuoneen, kylpyhuoneen ja saunan. Unelmoin ikkunasta saunaan, mutta valitettavasti se toive jää toteuttamatta. Sauna tulee kellarikerroksen takimmaiseen nurkkaukseen, jossa kaikki seinät ovat lähes kokonaan maanpinnan alla. Kylpyhuoneeseen koitamme saada mahtumaan matalan ikkunan, josta saattaisi näkyä ulos myös saunan ja kylpyhuoneen jäävän lasiseinän läpi. Kellarikerroksen sisääntulon yhteyteen  jää vielä aulatilaa esimerkiksi työhuoneeksi tai saunan jälkeiseksi vilvoitteluhuoneeksi. Kellarikerrokseen sijoitetaan myös erillinen wc. Toinen pääty kellarikerroksesta jää autotallia ja teknistä tilaa varten. Autotallin sijoittaminen asuinrakennukseen vaatii automaattisesti myös palo-osastointia asuintiloista.

Tällä hetkellä mitään konkreettista ei oikeastaan tapahdu ollenkaan, joten jotain piti keksiä ja kävimme mallailemassa talon paikkaa tontille linjalankojen avulla. On hämmästyttävää, miten pieneltä talo näyttää, vaikka yhdessä kerroksessa pinta-alaa on melkein 120 m2. Seuraava oikeasti konkreettinen asia tuleekin olemaan puiden kaato tontilta, joka muuttaa varmasti tontin nykyistä ilmettä jo radikaalisti. 



Vieras-/pääsisäänkäynnin arvoitus on yhä ratkaisematta. Haluamme joka tapauksessa molemmista sisääntuloista valoisat ja avarat, joten pääsisäänkäynti voi hyvinkin selvitä itsestään talon valmistuttua. Vaihtoehtoina on siis pääsisäänkäynti kellarikerroksesta, tien puolelta, tai vieraiden ohjaaminen suoraan toiseen kerroksen, talon takapihan kautta. Jälkimmäinen ratkaisu ei ole niin looginen, mutta jos kellarikerroksen sisäänkäynnistä muodostuu ns. arkieteinen, olisi mukavampaa ohjata vieraat suoraan ulkokautta ylös, käyttämään todennäköisesti siistimpää sisäänkäyntiä. Joka tapauksessa rinnetonttimme tulee vaatimaan portaita myös ulos, talon vierustalle.

Nyt kun pohjakuva on pieniä viilauksia vaille valmis ja julkisivujen aukotuksetkin on jo suunnilleen mietittynä, pääsemme vihdoin aloittamaan tarjouspyyntörumban. Vai sittenkin samban?

-Eeva

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Kommentit