9. syyskuuta 2019

SE TUNNE

Asuntoa etsiessä yleensä sanotaan, että sen tietää heti, kun oikea osuu kohdalle. Tulee se tunne. Emme tienneet, että niin voisi käydä myös tontin kanssa.

Olimme jo jonkin aikaa seuranneet omakotitalotarjontaa, mutta olimme käyneet ainoastaan yhdessä näytössä. Haaveilimme ja unelmoimme kyseisestä omakotitalosta yli kuukauden, kunnes vihdoin rohkenimme varata oman esittelyajan. Sisään astuessamme kumpikin tiesi heti, että se tunne puuttui. Pettymys oli melkoinen; olihan joulukuusen paikkakin jo suunniteltu seuraavaa joulua varten valmiiksi.

Aluksi kriteerinä oli mahdollisimman uusi, vähintään 2000-luvulla rakennettu omakotitalo, sillä vanhemmissa taloissa riskirakenteiden sekä kosteus- ja mikrobivaurioiden todennäköisyys on suurempi ja korjauskustannukset voivat lopulta yllättää. Toki omakotitalojen ostajille sekä myyjille suositellaan Asuntokaupan kuntotarkastuksen (AKK) teettämistä molempien osapuolten turvaksi. Kuntotarkastus on kuitenkin loppujen lopuksi vain pintapuolinen tarkastus, jossa kartoitus tehdään yleensä rakenteita rikkomattomilla menetelmillä. Riski vanhan omakotitalon kannalta oli mielestämme liian suuri.

"Mikäli asuntokaupan kuntotarkastuksen yhteydessä todetaan riskirakenteita, kannattaa niiden kunto selvittää rakenneavausten ja materiaalinäytteenottojen avulla jo ennen asuntokauppaa. Mikrobikasvua rakenteessa ei välttämättä erota silmällä ja tarkastushetkellä kuivaksi todettu rakenne voi silti olla mikrobivaurioitunut." 
-Rakennusterveysasiantuntija Carita Larjovuori, Sisäilmari Oy

Jotain poikkeuksia oli kuitenkin tehtävä, sillä uudehkoja omakotitaloja ei tullut oikeilta asuinalueilta myyntiin. Otimme mukaan myös oikeasti vanhat hirsitalot. Hirsitaloissa se tunne voisi tulla helpommin ja ajauksena oli, että käytännössä koko rakennus purettaisiin pelkälle hirsikehikolle. Tällöin kaikki mahdolliset vauriot saataisiin selville ja korjattua. Muutama pontetiaalinen hirsitalo tulikin myyntiin, mutta hintapyyntö oli joko liian kova tai sijainti väärä. 

Tonttitarjontaa vilkaisin vain muutaman kerran, sillä oman kodin rakentaminen ei ollut kummallekaan ensisijainen vaihtoehto. Oikeastaan emme olleet kiinnostuneita rakentamisesta, remontoiminen sen sijaan kiehtoi enemmän. Lisäksi kantakaupungin alueella myyntiin tulevat tontit olivat usein lohkottuja, pienikokoisia omakotitontteja. Uudet rakenteilla olevat asuinalueet tuntuivat taas kolkoilta ja liian tiuhaan ahdetuilta. Vahingossa törmäsin kuitenkin neljään myynnissä olevaan tonttiin, jotka olivat piileskelleet Etuoven syövereissä ties kuinka kauan. Sijainti oli molempien mielestä lähes täydellinen ja mikä parasta, tontit olivat aurinkoisella, länteen päin avautuvalla rinteellä. En ollut enää hetkeen uskonut, että haave ilta-auringosta voisi käydä toteen. Nyt saisimme auringon myös koko päiväksi! Kuukauden verran maltoimme harkita rakentajaksi ryhtymistä, mutta lopulta täydellinen tontti vei voiton.



Asuinalue sijaitsee niemessä eli vesistö on vain kiven heiton päässä. Rinteen alapuolella, tien toisella puolella olevat talot jäävät riittävän alas ja tontin yläosista avautuu avara peltomaisema. Idyllisin osa asuinaluetta on kuitenkin peltojen keskelle jäävä, asuinalueelle johdatteleva vanha lehmuskuja. Alue onkin vanhaa huvila-aluetta, johon ensimmäiset huvilat rakennettiin jo 1800-luvun loppupuolella. Niemessä on ollut ennen myös tammimetsä, jonka jälkeläisiä on meidänkin tontillamme useita. Suurin osa puustosta on kuitenkin koivua ja lisäksi tontilla on muutama uljas mänty. Takarajalla olevat kuuset lähtevät ensimmäisten joukossa jo naapureidenkin toiveesta.













Kirstulanrinteessä aletaan seurata rakennusurakan etenemistä. Olemme iloisia, jos julkaisuista olisi tulevaisuudessa hyötyä myös muille rakentajille. Blogissa tärkeään asemaan nousee terveellinen sisäilma ja siihen vaikuttavat tekijät, jotka olisi hyvä ottaa huomioon jo rakentamisvaiheessa. Olemmekin onneksemme saaneet blogiin yhteistyökumppaniksi Sisäilmari Oy:n, josta rakentamisprosessiamme ja rakenneratkaisuja kommentoi rakennusterveysasiantuntija (RTA) Carita Larjovuori.

Tervetuloa seuraamaan Kirstulanrinteen tapahtumia! Kirstulanrinteen voit ottaa seurantaan myös Instagramissa @KIRSTULANRINNE.

-Eeva

1 kommenttia:

  1. Omasta talosta unelmoidessa yritän kerätä mahdollisimman paljon kokemuksia ja tietoa, jotta tietäisi mihin kiinnittää huomiota ja missä sudenkuopat voivat piillä. Nuo rakennusterveysasiantuntijan neuvot on kyllä painettava tarkasti mieleen. Kiitos jakamisesta ja jäädään odottelemaan postauksia, kun kaikki on lopulta valmista.

    VastaaPoista

Kommentit