28. maaliskuuta 2020

ANTURAVALU (DAY 25)

Perjantaina saatiin talon anturavalu tehtyä ja sen annetaan kuivua vielä huomiseen, ennen kuin muotit puretaan. Muotit teimme itse laudasta. Lautamuotit oli etukäteen suunniteltu perustussuunnitelmien ympärille ja jaoteltu sopivin mittaisiin paloihin. Aloitimme niiden teon jo hyvissä ajoin noin kuukausi sitten, ennen kuin maatyöt olivat edes alkaneet. Pikkuhiljaa iltaisin saimme anturasiivuja valmiiksi ja numeroimme ne, jotta ne olisi helppo kasata oikeaan järjestykseen. Nämä muotit eivät olleet hinnalla pilattu, kun viitsi vain itse nähdä vähän vaivaa. Eikä todellakaan ollut mitään rakettitiedettä niiden tekeminen!

Kun muotit oli saatu kasattua oikeille paikoilleen, laitoimme niihin vielä muovin sisäpintaan suojaamaan lautoja valulta ja helpottamaan muottien irrottamista. Näin laudat voidaan vielä uusiokäyttää. Kasasimme muotit ruuveilla, joten ne saa myös helposti ja siististi purettua. Muottien sisään tehtiin raudoitus, jonka tekemisessä meni muutama ilta. Onneksi tilattiin raudoitukset esitaivutettuina, sillä siinä olisi mennyt aika monta hetkeä pidempään niitä taivuteltaessa ja väkertäessä. Hintaero taivutetun ja suoran tangon välillä oli lopulta aika marginaalinen eli maksoi säästön ajassa ja vaivassa kyllä moninkertaisena takaisin.



Valettavassa betonimassassa on valtavasti painoa ja muotteihin kohdistuva voima on yllättävän suuri. Muottien alareunat oli tuettu ruuvamalla oikean mittainen patenttivanne muottien välille. Yläreuna tuettiin lautojen avulla. Niitä tukia ei varmaan koskaan voi olla liikaa, eikä betonimassan aiheuttamaa painetta kannata aliarvioida. Meillä yksi yläreunan ruuvaus petti valun aikana, jolloin viereisille tuille aiheutui niin suuri kuorma, että myös ne pettivät. Onneksi muottien alareunaa pitelevä vanne kesti, joten koko muotti ei ratkennut vaan ainoastaan levisi yläosastaan. Käytännössä sen suurempaa vahinkoa ei tapahtunut, kuin että betonia kului hieman enemmän. 




Tänään laitettiin anturan päälle bitumiliuosta, joka estää mahdollisen anturaan kapillaarisesti nousevan kosteuden siirtymisen harkkoseinään. Se toimii ennemminkin tuplavarmistuksena anturan alapuolisen kapillaarikatkosoran kanssa.


Huomenna on luvassa siis muottien purkua ja ensimmäisten harkkojen asettelua paikalleen, saas nähdä miten korot osuvat kohdalleen.

-Eeva

3 kommenttia:

  1. Olisi varmasti ollut hommaa raudoituksia taivutellessa sekä väkertäessä. Meillä naapurissa rakentavat taloa. Mieheni on siellä ollut auttamassa heitä välillä. https://www.jarvioy.fi/maanrakennus

    VastaaPoista
  2. Kiva kun projekti etenee. Mekin rakensimme puolisoni kanssa nykyisen talomme itse ja muistan vielä kuinka mahtavaa oli kun talo alkoi vihdoin konkretisoitua. Tänä kesänä olemme laitelleet pihaa ja teimme erilaisia koriste-elementtejä polyuretaanimuotteja hyödyntämällä.

    VastaaPoista
  3. Tuo on jännä vaihe tuo valu, koska siinä talo ottaa ensimmäisen kerran muotonsa ja projekti alkaa kunnolla hahmottua. Olen ollut auttelemassa poikani talonrakennusprojektissa ja huolsimme viime viikkona hieman muotteja, joita he tulevat käyttämään ensi viikolla alkavassa valussa. Nuo betonimassat jotka menevät perustuksiin ovat kyllä hurjia.

    VastaaPoista

Kommentit